Talpunk a Mizuno osztályozása alapján

2008.12.31. 14:04

megjegyzés

A Mizuno két paraméter alapján határozza meg, milyen cipőre is van szükségünk. A talpunk boltozatának íve és ennek a boltozatnak a rugalmassága alapján. A képen látható talp lenyomatokat úgy kell értelmezni, hogy a fekete az mindig eléri a földet, a fehér a futás esetén a láb becsapódásakor. Ezek alapján valakinek rugalmas, semleges (kicsit rugalmas), vagy teljesen merev a lábboltozata. A boltozat íveltsége lehet magas, közepes és alacsony. A képen táblázatba van foglalva mindez. Ez eddig nagyon szép, de a mi lábunk milyen? Az Interneten a futással foglalkozó oldalakon mindenki egy hi-tech mérést ajánl. Nedvesítsük be a talpunkat, majd a földön lévő csomagolópapírra lépjünk rá. A lenyomat ott lesz, döntsük el, melyik típusba tartozunk a lábboltozat íveltségét illetően. Van még valami, amiről érdemes szót ejteni, a pronáció (pronation-elfordítás a forgatóizommal). A sarok földetérését követően a külső ívről a talp 15 fokkal befelé dől, amivel az egész talp a földet éri. Ha a külső ív ilyenkor eltávolodik a földtől, az a túl-pronálás, ha a belső ív nem éri a földet, az az alul-pronálás (szupinálás). A normál talpazattal rendelkezők normálisan lépnek. Az alacsony lábboltozatúak túl-pronálóak, a magas lábboltozatúak alul-pronálóak. A túl-pronálóaknak olyan cipő ajánlott, ami szabályozza a talpnak ezen mozgását. Láttam már olyan futóboltot, ahol van futószalag, amin az ember mozgását filmezik és kielemzik. Ez alapján lehet a megfelelő cipőt kiválasztani. Következő bejegyzésem a futómozgást és a cipőket tesztelő, analizáló Biomechanica cég termékéről fog szólni. Néhány kép ízelőként.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuno.blog.hu/api/trackback/id/tr47850318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boibo 2009.01.04. 21:42:48

Szia BGy, üdv! (Érdekes, hogy Potyesz után én is pont ma "tévedtem" ide :-) )
Megnéztem ezt a táblázatot.Az biztos, hogy a középső oszlopba tartozom. De hogy melyik sor? És ennek mi a jelentősége a továbbiakban? Úgy általában is kérdezem, meg konkrétan a Mizunora (eddig sose hallottam róla, de nyitott vagyok minden értelmes kezdeményezésre) vonatkozólag is. Akkor ők ezek szerint erre a kilenc típusra különféle cipőket kínálnak?

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.05. 08:01:55

A talp íveltésge és rugalmassága alapján kilenc típusba sorolható cipők vannak a Mizunonál. Ezen belül még vannak "alcsoportok", miszerint aszfalt, verseny, terep, vegyes, stb.
A Mizunot én is néhány hónapja ismerem. A Kassai Maraton egyik támogatója volt, az ottani rendezők mászkáltak ilyen cuccban. Ilyen cipő egyszer volt csak a lábamon, a Decathlonban. De két hét múlva megyek Berlinbe, ahol venni szeretnék egy ilyen cipőt. Most Nike-t használok, de rosszat vettem, ami utólag derült csak ki. :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása