Futásból eredő fájdalmak

2009.01.08. 19:20

megjegyzés

Mely testrészeink fájnak többnyire futás után? Csak címszavakban: talp, Achilles-ín, sarok, lábszár, vádli, térd, comb, hát. Mik okozhatják mindezt? Helytelen edzés (bemelegítés, levezető nyújtás elmaradása), régebbi sérülés, magasan ívelt talpboltozat, lúdtalp, ó-láb, x-láb, lábak asszimmetriája, túl pronálás, alul pronálás, stb. Ezeket a sérüléseket hogyan előzhetjük meg?

- Megfelelő cipő használatával,

- bemelegítéssel,

- levezető nyújtással,

- izomerősítéssel,

- személyre szabott edzéssel.

Az alábbi képen látható talpunkon lévő ín fájdalmát a túlerőltetés, a sok túlzásba vitt edzés okozhatja. A fájdalom a saroknál érződik, reggel gyengébb, estefelé erősödik. Eleinte nyújtással segíthetünk rajta. A rugalmasságát növelhetjük a képen látható módon.

 sarok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen a túl pronálás látható és az ebből fakadó lábszár csavarodása. A lábszárcsavarodás a térdízületet roncsolja hosszútávon, amit a jelentkező fájdalmakból sejthetünk. Mit tehetünk ez ellen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Megfelelő cipő, ami nem engedi a láb ilyen mértékű pronálását.

- A talp és a láb izmainak erősítése.

- Futómozdulatok kontrolálása.

Achilles-ínunk is tud fájni. A futás utáni nyújtás és a jó cipő itt is csodákra képes. Nem akarok már képeket csatolni ehhez a bejegyzéshez, mindenki tudja, hol az Achilles-ínja. Nyújtani úgy tudjuk, hogy szemben a falhoz állunk, egyik lábunkat hátrébb tesszük és a térdünket berogyasztjuk úgy, hogy a talpunk nem emelkedik el a földtől.

Néhány tanács:

- Hetente legfeljebb 10%-kal emeljük edzésadagunkat.

- Heti 70-80 km-nél ne fussunk többet (hobbifutókról van szó!)

- Egyenetlen talajon ne fussunk.

- Ne fussunk homokban.

- Fájó végtagokkal ne fussunk.

- Jegeljünk gyakran (?)

- 700 km-ként cseréljünk futócipőt.

- A levezető nyújtást ne felejtsük.

- Eddzük talpunk rugalmasságát.

 Az eddigi bejegyzésekben felsorolt "problémákra" milyen megoldásokat kínál a Mizuno? A következő bejegyzésemből kiderül!

 

 

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuno.blog.hu/api/trackback/id/tr26865970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodlac 2009.02.23. 22:04:39

A jegelés alatt arra kell gondolni, hogy HA MÁR sérülést szenvedtünk, a gyulladt izületet, izmot vagy akármit hűtsük jéggel napi néhány alkalommal. Ezt a legegyszerűbb úgy csinálni, hogy a fagyasztószekrényből kivesszük a mireliborsót (ha összefagyott volna, megmorzsolgatjuk kicsit), és azt ruhába bugyolálva a sérült területhez nyomjuk, és ott tartjuk pár percig. Mindjuk 5-10. A ruha azért fontos, hogy a bőr ne fagyjon meg.

bodlac 2009.02.23. 22:06:12

Mirelit borsót, persze. Apró kis fagyott golyók zacskóban, bármilyen alakot felvesznek. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása