Pulzusmérős futás

2009.05.16. 07:05

megjegyzés

Nagyjából fél éve hallottam először, hogy a pulzusmérős futás nem csak arra való, hogy nézzük, élünk-e még, hanem adott frekvencián tartva szívünket, akár gyorsulhatunk is. Akkor elolvastam erről több cikket, de nem érintett meg komolyabban. Aztán a Futóblogon egyre többen írkálták, hogy ők is így futnak és tényleg lehet javulni. Az egyik jelszó, hogy "Gyorsulni akarsz? Lassíts"- Dr. Philipe Maffetone. A lényege az, hogy mindenki a korának, edzettségének megfelelően több szívfrekvencia zónában futhat és ezeknek más-más a célja. Zsírégetés, kondíció tartása, fejlesztése, verseny. Mivel az utóbbi két hónapban azt vettem észre, hogy 10 km fölött csak nehezen futok 5 perc alatti km-ket, ezért hosszabb morfondírozás után szétnéztem a pulzusmérős órák piacán. A Polar a legnépszerűbb és talán a legprofibb. Emiatt elég drágán adják, ügyelve arra, hogy egy picike plusz funkció is 5-6 ezer forintot jelentsen. Ha már olyan kell, ami GPS-es, akkor 70 ezer környékén áll meg a dolog, de akkor meg kiderül, hogy abban nincsen magasság funkció, tehát mégiscsak 90 ezer. De akkor már inkább Garmin Forerunner, mert az egyben van, a Polar meg modulrendszerű. A Garmin 100 rugó. Ez már sok. Itt egy hétre jegeltem a tervemet. Aztán a Decathlonban találtam meg a Geonaute Keymaze 700-ast. 50 rugó, GPS, pulzusmérés, magasságfunkció, útvonal eltárolása. Ez kell! El is mentem a Decathlonba, de nálunk, értsd Magyarországon nem lehet még kapni. A raktárkezelő programjukban legközelebb Lublinban (PL) volt két darab. Háááát, nem lehet széles a felhasználók köre. :)) Ennek ellenére megrendeltem. Két hónapra ígérték, nyár közepére itt is van! Addig persze nem bírok várni, elmentem a Hervisbe (nálunk csak az van) és vettem 5 rugóért egy pulzusmérős órát. Egyelőre jó ez is. 3 célzóna állítható be, elfogyasztott kalóriát számol, átlag, max, min pulzus, célzónában végzett edzés százalékban és időben. És 200 edzéses memóriája van, ahol mindezt eltárolja. Meglepően sokat tud ennyiért. Eddig csak kétszer használtam. Sajnos a mért értékekben néha kételkednem kellett, de remélem, csak időleges zavar volt ez az órában. Futás közben 140-ről "leesett" a pulzusom 100-ra. Ez gyanús volt, és a végén a 228-as mért érték is. Szerintem az elektronikájában a mozgási artefaktokat rosszul szűri és a lehetséges elektróda csúszkorálás zavarja egy kicsit. Ilyenkor két kézzel a mellkasomra szorítom a mellpántot és helyrejön. De az edzés 98%-ában jól mér. Persze még vagy tízszer ki kellene próbálni, mert úgy az igazi a mintavétel.

Másik érdekesség a célzónák számítása. Az óra 220-ból levonja az életkort és annak veszi 50-60, 65-75, 80-90 százalékát. Aztán a neten olvastam, hogy ez nem jó, 180-ból kell kivonni az életkort és még néhányat, ami egyéb dologtól függ. Ez alapján nekem 146 az aerob zónám határa. Be is állítottam, hogy akkor nekem 146-os pulzus az aerob küszöböm. Legutóbbi próbámon ez sikerült is, ráadásul 5:16-os km-k jöttek ki belőle. Nem rossz, néhány hónap alatt 5 perc alá kellene menni, hogy a Kassai Félmaratonon javítani tudjak a tavalyi időmön. Erről is fogok írni következő bejegyzéseimben.

Ja, a Mizuno Wave Tempusomban nemsokára meglesz a 600. kilóméter! Erről is szólok majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuno.blog.hu/api/trackback/id/tr841124396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.05.16. 11:02:23

pulzuszónákhoz: van a Karvonen képlet, az egyik leghasználhatóbb. Ha mérsz ébredési pulzust, akkor a következőt ajánlanám: (max-ébredési)*0,65+ébredési.
A maxot vagy kiméred (vigyázat a csutka terhelés azért nem mindenkinek javallott) mondjuk 3szor felfutva egy meredekebb emelkedőn, vagy lépcsőzve 2-3 emeletet. Vagy pedig max = 220-életkor. A kiszámolt értékhez képest +-5 kb a zóna amiben aerob edzést érdemes nyomni.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.05.16. 11:50:54

@Ras: Ezzel a Karvonen képlettel kiszámolva is 135-145 között van az aerob zónám. Ma megyek és kipróbálom, úgyis felbosszantott egy üzletfelem, le kell higgadni az erdőben.

bodlac 2009.05.16. 16:08:29

Próbáld meg, hogy indulás előtt benedvezed (víz, nyál ami van) a pánt belső részét, az segíteni szokott.

És nézd meg ezt, magyaráz is, számol is:
www.runningforfitness.org/calc/hrzones.php?minHR=59&maxHR=200&Submit=Calculate

bodlac 2009.05.16. 16:11:00

Ez nem tartozik ide, de hol lehet Szegeden túlárazott Mizunokat venni (mint azt a futóblogon említetted)?

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.05.16. 17:47:16

@bodlac: kiszámoltattam ezzel is a zónáimat, be is programoztam az órámba. Ezek szerencsére már nem annyira kocogás szintűek. :))) Főleg, ha csajok jönnek szembe, nem illik kocogni, hanem gazella léptekkel kell szökelni.
Drága Mizunok Szegeden a www.amisport.hu oldalon található címen vannak. Nem voltam ott soha, csak a neten néztem az áraikat. Övék volt a www.mizuno.hu oldal is, de az most hibát jelez, sőt az első is átalakítás miatt zárva.

kg_kilo 2009.06.09. 12:02:45

@BGy: Ha csajok jonnek szembe, mar messze lehajtod a fejed es arra gondolsz: "Micsoda mellek... de nekem micsoda jo Mizunoim vannak" :P

2009.07.16. 08:08:25

Hello. Hát erre én is most jöttem rá és kb. egy hete így futok. Polarral futok, zóna megvan (nekem 136-158), de őszintén szólva néha (főleg a végén) letojom a felső határt és átlépem, csak hogy a "futó" fíling is meglegyen, pláne hogy már a jó öreg betont is futópadra kellett cserélnem :( Majd írogasd az új módszeres eredményeidet ide, kíváncsi vagyok rájuk! :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.23. 16:13:13

@wannabeskinny: nekem ugyanez a zóna van beállítva és mostanában inkább a felső határon szoktam futni. A lassú totyogás elveszi az önbizalmamat, érezni akarom, hogy futok. :))

Csáki István · http://www.csakiistvan.hu 2009.07.29. 12:15:10

Az óra mérésének extrém kiugrásai, attól adódhattak hogy magasfeszültségű, vagy netán valami elosztó doboz mellett mentél el. A régi Polarom nekem is csinált ilyet, az újakat már védik ez ellen.

Illetve a régiekkel ha egymás mellé áltatok, keresztbe lehetett mérni a pulzust, azaz a te órád, a másik embert mérte. Ezt az újakban megoldották.

Polar nem csak attól drága mert trendi, hanem mert van mögötte pl egy Polar Pro trainer 5 program, amivel a pc-den szét tudod elemezni, akár másodpercre is hogy hogy is telt az edzés, két szív dobbanás közötti időt tudsz mérni, ami hasznos lehet a túledzettség elkerülésében, stb.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása