Második 28 km-em

2011.07.31. 18:50

megjegyzés

Pontosabban 27,6 km. Három héttel ezelőtt futottam először ezt a távot, akkor rettentő melegben, már a felénél fejben szétcsúszva. Ezen a héten valamikor szerdán határoztam el, hogy ismét megpróbálom legyűrni a távot, mert nincs meleg, kiszáradni nem fogok és a napsütés sem fog megborítani. Pénteken még elmentem futni, végig esőben és sárdagonyában futottam egy 13,5 km-s kört az erdőben. Nem terepcipőben voltam, a Wave Riderem szétázott teljesen. Kimostam, de megszáradni nem volt ideje vasárnap reggelig.

Hajnali hatkor még gondolkodtam, hogy akkor induljak-e, vagy délután. Aztán elmerültem a blogok olvasgatásában és végül csak 9-kor sikerült elindulnom. Különösebb előkészületek és reggelizés nélkül. Egy ragyogó kávét még főztem magamnak, sajnos az Illy kávékészletem teljesen kimerült, úgyhogy a második legjobból, Pasco kávéból csináltam egy erőset magamnak, hátha sikerül felpörögnöm. Nem sikerült. Hajszárítóval megmelegítettem a még nedves cipőimet és elindultam. A tavalyi Ultrabalaton pólóban mentem, mert az messziről látható, nem fognak elütni a libabokori szakaszon. A nyíregyházi profi meteorológiai állomás szerint ekkor 16 fok volt, a Nap nem sütött. Az új Intersparnál már izzadtam, a fejemről folyt a víz. Éreztem, hogy gyorsan megyek, a Tescótól a bicikliúton a kilométerek fel vannak festve, azok szerint 5.10-5.20-as tempóban haladtam. Elég hamar Nyírturára értem, ahol a temető utcájában hasonló sebességgel végigvágtáztam. A Nyírtura Libabokor szakaszon már lassítottam, bár bírtam volna, mert tudtam, hogy még messze a vége. Nem frissítettem, nem is vittem most magammal semmit. Úgy terveztem, hogy Körmendi tanyán fogok először inni. Jó tempóban haladtam, nem álltam meg inni, áttettem az ivást a kemecsei úton lévő kutakhoz. Meglepetésemre hamar a kemecsei úthoz értem, ahol rögtön a kanyar után van egy kút. Itt megálltam, lepöcköltem a csigákat a kútról és baromi sok vizet ittam. Ekkor jártam még csak a 18. km-nél. Futottam tovább, de a sok víz és a beszorult levegő miatt sétára kellett váltanom. Meg kellett várni, míg a levegőzárványok távoznak belőlem. Ez egy kb. 100 m-s séta volt. Utána valahol a 21. km-nél holtpontot éreztem. Lassítottam, sikerült egy 7 perc körüli km-t teljesíteni. Féltem, hogy meg fogok borulni, már szédültem is, néha könnyűnek éreztem magamat. Inni akartam ismét. Kút nem volt, ehhez be kellett érnem az erdőbe, ahol szembe jött Gabi, frissen és üdén. Szóltam neki, hogy a 26. km környékén járok, de szerintem ránézésre ezt meg lehetett állapítani rólam. Az erdei tornapályánál ittam ismét és onnan már csak haza kellett kocogni. Örültem, hogy hazaértem, mert kipukkantam teljesen. A maratoni táv még 14 km-rel több. Attól még messze vagyok. Ezt kell addig lefutnom többször és magabiztosan. Addig nem merek jelentkezni a 42,2 km-re.

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuno.blog.hu/api/trackback/id/tr263114854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.07.31. 21:53:57

Szép futás volt ez. Ha picit lassabban kezdessz és tudatosabban frissítessz, gond nélkül tudod futni a 42,2 km-t.
Amikor a maratonra készültem, a frissítést is gyakoroltam, szerintem sokat tanultam belőle.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.08.01. 07:57:37

@Sekiwake: a frissítés tényleg fontos. Az igazi bajom az, hogy elfáradok a végére, kipukkanok teljesen. Alig várom, hogy lefeküdhessek aludni. Ha úgy érek be, hogy még tudnék kocogni 14 km-t, akkor elhiszem, hogy menne a maraton is, de így csak egy nagy szenvedésnek gondolom. Bár még messze van október eleje. Addig még 3-4 alkalommal nekivágok ennek a távnak, hogy hozzászokjak testben és lélekben is.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.08.01. 10:25:05

@BGy: Nem vagyok egy profi frissítő, de azt azért megfigyeltem ,hogy ha eleve úgy építed fel a frissítéseket, hogy hosszú távra tervezel, akkor a fáradtság is később árkezik. Amikor az első (és ezidáig egyetlen) maratonomat futottam, már 10 km tájékán ettem egy müzli szeletet, 16 km körül a másodikat, tehát nem csak akkor kezdtem el tolni a kaját, amikor már a fáradás jelei mutatkoztak rajtam. Inni is sokszor ittam, de mindig csak 1-2 kortyot, mert nem szeretem, ha lötyög a gyomromban a folyadék. Ha egyszerre sok vizet iszok, az nagyon visszavet.

helga84 · http://lhrunner.blogspot.com/ 2011.08.02. 10:24:37

De ne viccelj, reggeli nelkul meg jo hogy konnyu lettel a vegere!! Elotte muszaj mind lassan-, mind gyorsan hasznalhato szenhidratot es kicsi feherjet is tankolni, pl egy teljes kiorlesu zsomle csirkemell sinkaval, egy kave, egy szelet muzli, v ilyesmi... 4-500kcal alatt ongyilkossag... Nem is ertem, hogy birtaf vegig uresen.
Most nekem is epp egy Illy-m van amugy otthon, es bar nem rossz, en meg mindig szivesebben iszom Starbucks etiopean Sidamo t vagy reggeli blend-et...sot most a ferjem szulovarodabol valo szemes kaveba vagyok szerelmes. Pasco-t viszont nem ismerem...olasz?
Szep futad amugy, fog ax a maraton menni!!

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.08.02. 14:26:50

@helga84: a Pasco kávét itt, Nyíregyházán csinálja egy srác. Olaszosan (jó feketére) pörköli, és ami a vicc, hogy Olaszországba is exportálja. Boltokban nem lehet kapni, mert csak éttermeknek, szállodáknak szállít, de ha valaki elmegy az üzembe, annak ad kis tételben is. Starbucks-os kávét még nem ittam, de az hosszúkávé, nem?

helga84 · http://lhrunner.blogspot.com/ 2011.08.07. 06:08:35

Ja igen, en filteres kavet fozok otthon. De ez a Pasco erdekesen hangzik - ha valaha Nyiregyre vet a sors, tuti megkostolom :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása